Glas in lood | Almelo Aadorp

glasinlood1

Glasatelier Artique is gevestigd in Aadorp nabij Almelo. Wij ontwerpen, vervaardigen en restaureren diverse werkstukken met glas in lood, speciaal op maat gemaakt. Glas in lood is de benaming voor een glaspaneel bestaande uit glas gevat in loodprofielen. In de middeleeuwen werd het glas voor het eerst, in Frankrijk, in het lood gezet. Dit gebeurde voornamelijk in kerken met kerkelijke afbeeldingen. Voor het maken van een groot raam was het noodzakelijk om dit in het lood te zetten omdat men nog geen grote glaspanelen kon maken.

Glas in lood leent zich echter ook uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen al of niet met veel gekleurd glas. De techniek van het glas in lood is dus al zeer oud: stukken glas worden naar patroon, op ware grootte, gesneden en gevat in een H-profiel d.w.z. het patroon wordt in elkaar gezet. Daarna worden de kruisingen ( de punten waar het lood in elkaar geschoven wordt) gesoldeerd, de loodnaden dicht gestreken, gekit ( lijnzaadolie met krijt), schoongemaakt met beukenkorrels en klaar is het werkstuk!

Uiteraard klinkt dit simpeler dan het in werkelijkheid is; voordat een werkstuk klaar is zijn er heel wat uurtjes overheen gegaan!

20210225 135039 Medium 20200719 180617 Medium 20210226 123509 Medium

Tegenwoordig gebruiken we meerdere technieken samen; hier zijn delen van het glas in lood paneel in de glasoven gefused.