Tiffany

Tiffany

Tiffany werkstuk 7492Louis Comfort Tiffany: de man wiens naam op een dag synoniem zou zijn voor luxueus, extravagant en mooi glaswerk, werd geboren op 18 februari 1848 in Amerika.

Hij ontwikkelde de tiffany techniek, deze houdt in dat stukken glas omwikkeld worden met een koperfolie, waarna de stukken vervolgens aan elkaar gesoldeerd worden.

Louis Comfort Tiffany ontdekte dat tiffany werkstukken lichter zijn dan glas in lood werkstukken en sterker waardoor er ook 3-dimensionaal mee gewerkt kan worden. Net als bij glas in lood wordt er bij tiffany eerst een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp wordt met een speciale schaar uitgeknipt. Deze schaar zorgt ervoor dat de ruimte die nodig is voor het folie tussen de glasdelen, al bij het patroon ontstaat. Vervolgens wordt ieder glasdeel omwikkeld met koperfolie en met een foliestrijker gladgestreken. Daarna worden de glasdelen als een puzzel in/aan elkaar gelegd en vastgezet met spijkers. Dan worden de delen d.m.v. puntsolderen vastgemaakt zodat er niets meer kan verschuiven en de spijkers weggehaald kunnen worden. Vervolgens worden alle naden gesoldeerd en opgedikt met tin.